Här är några snabba tips från kockarna i Södertälje kommuns skolrestauranger: Servera salladsbuffén så "ren" som möjligt och servera dressing […]
En del mat kan vi äta ofta, annan bör vi äta mer sällan om vi vill minska vår klimat- och miljöpåverkan. I basen för den nya matpyramiden finns det vi kan äta varje dag, som svenska baljväxter, rotfrukter och sädesslag. Svenskt kött och andra animalieprodukter samt importerade livsmedel kompletterar vi med ett par, tre gånger i veckan. I toppen finns varor vi bara bör äta väldigt sällan, då de har stor klimatpåverkan.
Skilda förutsättningar att producera mat gör att innehållet i pyramiden varierar över året.
Primörernas tid, samtidigt den svåraste tiden då det inte finns så mycket kvar av fjolårets skörd. I toppen finns varor vi bara bör äta väldigt sällan, då de har stor klimatpåverkan.
Torrprodukter som baljväxter och spannmål av olika slag är en viktig bas. Så småningom kommer den färska potatisen och tidiga grönsaker. Detta är också makrillens bästa tid, en fisk som är en av de bättre att äta.
Rikedomens tid. Nu finns allt – tomater, gurka och squash, färska ärter och bönor, broccoli och blomkål, rotfrukter och stor variation av bladgrönt. Bär och svamp finns i skogarna. Vi kan frossa i allt färskt och det är nu vi kan göra inläggningar av överflödet både från skogen och åkrarna.
De mustiga grytornas tid. Salladsgrönsakerna tar slut, men vi har överflöd av rotfrukter, olika kålsorter, purjolök och pumpor. Lokal frukt finns fram till jul. Samtidigt är det jaktens och slaktens tid. Viltkött och lammkött finns det gott om nu, så grytor med kött och grönsaker hör denna tid till.
Rotfrukternas tid. Nu hämtar vi råvaror ur lagren. Basen i födan blir rotfrukter, kål och lök, samt spannmål och bönor/ärter. För att få fram något färskt är groddar och skott av baljväxter och andra fröer bra alternativ. Komplettera med inlagda och konserverade produkter.
Här är några snabba tips från kockarna i Södertälje kommuns skolrestauranger: Servera salladsbuffén så "ren" som möjligt och servera dressing […]
Här hittar du material som är relevant för dig som vill veta mer om Diet for a Green Planet. Hör […]
Här kommer inspiration för dig som vill hitta lokala alternativ till importerade produkter: Importerad produkt: Ris Svenskodlat alternativ: Helt spannmål som matvete, helt […]