Texten Diet for a Green Planet i gröna versaler

Historik

Diet for a Green Planet är ett forskningsbaserat koncept som utvecklades redan i början av 2000-talet.

Konceptet Diet for a Green Planet utvecklades under två forskningsprojekt, BERAS (Baltic Ecological Recycling Agriculture and Societies, 2003-2006) och BERAS Implementation (2010-2013). Södertälje kommun deltog i en ledande roll i BERAS Implementation för att utveckla och implementera måltidskonceptet i de offentliga måltiderna. 

Men resan mot att bli ledande på hållbara offentliga måltider inleddes redan 2001, då ett politiskt beslut togs i Södertälje kommun att använda maten som verktyg i miljöarbetet. 2004 anställdes en kostchef med övergripande ansvar för all måltidsverksamhet i kommunen. En ny kostpolicy togs fram och steg för steg har kommunen sedan dess arbetat för en mer hållbar livsmedelsförsörjning, både i ordinarie verksamhet och i olika utvecklingsprojekt. I det arbetet har Diet for a Green Planet varit en grundbult och vägvisare sedan 2010. Det har genererat stor uppmärksamhet och många utmärkelser, bland annat utsåg White Guide Junior Södertälje till ”Årets skolmatskommun 2014”.

Läs mer om de olika projekten i vilka Diet for a Green Planet utvecklats och spelat en ledande roll.

Helena Nordlund

Senior rådgivare, MatLust Utvecklingsnod
Tel: 08-523 071 23
E-post

Uppdaterad: 23 april 2021
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin

Läs också

Hållbart ur flera aspekter

Diet for a Green Planet tar hänsyn till hållbarhet inom flera områden. Klimat Mat kostar energi att producera och orsakar […]

Ekologiskt kretsloppsjordbruk

Kretsloppsjordbruk är en regenerativ odlingsmetod som minimerar negativ miljöpåverkan på Östersjön och andra vatten. Samtidigt har odlingen en positiv klimatpåverkan […]

Andra måltidskoncept

Diet for a Green Planet är en hälsosam kost, helt i linje med Livsmedelsverkets kostråd. Konceptet går också ut på att […]

Diet for a Green Planet är ett koncept från Södertälje kommun via MatLust Utvecklingsnod
searchbarscrosschevron-up