Texten Diet for a Green Planet i gröna versaler

Så jobbar vi i Södertälje

I Södertäljes skolor och förskolor implementerades Diet for a Green Planet 2010. Sedan dess har konceptets fem kriterier varit vägledande vid både upphandling och praktisk matlagning i verksamheterna. 

Södertälje kommuns kostenhet serverar mat till förskolor, skolor och äldreomsorg. Det tillagas ca 13 000 portioner varje dag när skolorna är öppna. Vid skolluncherna serveras normalt flera alternativ: två huvudrätter varav en ska vara ett näringsmässigt fullvärdigt vegetariskt alternativ, en soppa och en riklig salladsbuffé bestående av minst sex sorters sallad, varav en ska baseras på baljväxter och en på spannmål. En dag i veckan är alltid helt vegetarisk. 

Utbudet i skolrestaurangerna utgår från Diet for a Green Planet och målsättningen är att få eleverna att äta mer grönsaker, baljväxter och fullkorn och samtidigt minska lite på de animaliska produkterna som kött. Istället för att servera vitt ris från Asien som orsakar stora metanutsläpp så jobbar vi t.ex. på att få in svenskt helt spannmål som kolhydratkälla – rikt på fullkorn och nyttiga näringsämnen som mättar länge samtidigt som det har låg miljöpåverkan.  

Den hållbara och hälsosamma maten tas inte alltid emot med jubel i skolorna. Förändringarna behöver göras gradvis samtidigt som man bygger relationer med elever, lärare och föräldrar. Det går inte att göra allt på en gång, utan ta ett steg i taget och pröva ut hur du kan servera den hållbara maten på elevernas villkor. 

Sara Seing

Kostchef i Södertälje samt verksamhetschef, MatLust Utvecklingsnod
Tel: 08-523 064 66
E-post

Uppdaterad: 21 april 2021
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin

Läs också

Åtgärder för omställning

Ofta är kommunernas budget knapp men att följa kriterierna i Diet for a Green Planet behöver inte kosta mer. Genom […]

Tips från kocken

Här är några snabba tips från kockarna i Södertälje kommuns skolrestauranger: Servera salladsbuffén så "ren" som möjligt och servera dressing […]

Nordiska skafferiet – lokala alternativ

Här kommer inspiration för dig som vill hitta lokala alternativ till importerade produkter: Importerad produkt: Ris Svenskodlat alternativ: Helt spannmål som matvete, helt […]

Diet for a Green Planet är ett koncept från Södertälje kommun via MatLust Utvecklingsnod
searchbarscrosschevron-up