Diet for a Green Planet tar hänsyn till hållbarhet inom flera områden. Klimat Mat kostar energi att producera och orsakar […]
För att bli populär och få genomslag måste maten vara vällagad och välkomponerad. Den ska också överensstämma med näringsrekommendationerna.
Kretsloppsgård innebär en gård med djurantal och jordareal i balans, men eftersom det inte finns märkning för kretsloppsjordbruk får man inrikta sig på KRAV- eller EU-ekologiskt. Kan man identifiera produkter från kretsloppsjordbruk så är det ett plus.
Ett grovt riktmärke är ca 10 % kött/fisk/ägg av de totala råvarorna och mjölkprodukter motsvarande max 0,5 liter/person och dag (vilket motsvaras av 50 gram ost). Djuren ska ha fötts upp under goda förhållanden och fisken ska komma från hållbart fiske eller hållbar odling. Baljväxter och andra proteinrika fröer är bra ersättning när man använder liten mängd animaliska produkter. Välj fullkorn för spannmålsbaserade produkter framför raffinerade sådana, det ger högre mättnad, högre näringsvärde och mindre svinn.
I första hand färska råvaror från lokala, regionala och nationella leverantörer. Konserverade och frysta produkter, d.v.s. halvfabrikat, kan behövas som komplement under den del av året då utbudet av lokala råvaror är litet.
Minimera svinnet både i produktion, förädling, distribution, tillagning och från tallriken.
Senior rådgivare, MatLust Utvecklingsnod Tel: 08-523 071 23 E-post
Diet for a Green Planet tar hänsyn till hållbarhet inom flera områden. Klimat Mat kostar energi att producera och orsakar […]
Kretsloppsjordbruk är en regenerativ odlingsmetod som minimerar negativ miljöpåverkan på Östersjön och andra vatten. Samtidigt har odlingen en positiv klimatpåverkan […]
Diet for a Green Planet är en hälsosam kost, helt i linje med Livsmedelsverkets kostråd. Konceptet går också ut på att […]