Texten Diet for a Green Planet i gröna versaler

Därför!

Mat för att må bra och äta det som jorden kan producera på ett hållbart sätt

Vi är mer än 7 miljarder människor på jordklotet – och vi har 1,4 miljarder hektar åkerjord att dela på. Det innebär 2000 m2 åkermark i genomsnitt per person. Det skulle räcka för att leva väl med god marginal – också med ekologiskt kretsloppsjordbruk. Det är en odlingsmetod som 

Förutom våra 2000 m2 åker, så har vi också betesmarker, fiskevatten och skog till vår disposition. Ekosystemen producerar överskott. Så länge vi bara skördar överskotten, så skadar vi inte naturen. Genom en bra odling – eller en bra viltvård, betesskötsel eller vattenbruk – förhöjer vi naturens förmåga att ge överskott. 

Allt detta innebär att vi skulle kunna leva både gott och i samklang med naturen. Det gör vi tyvärr inte idag. Vi slösar med mat dels genom att kasta den, dels genom att utfodra djur med sådant som skulle kunna vara mat till människor, och vi äter ofta mer än vad som är hälsosamt.

Genom matkonceptet Diet for a Green Planet kan vi ändra på detta och äta både nyttigare och mer miljövänligt.

Utbildningsfilmer om Diet for a Green Planet

I fyra olika filmer går vi igenom konceptet i korthet, implementeringsprocessen och det praktiska arbetet i Södertälje kommun samt grundförutsättningarna för ekologiskt regenerativt jordbruk.

Här kan du ta del av våra utbildningsfilmer kring Diet for a Green Planet.

Helena Nordlund

Senior rådgivare, MatLust Utvecklingsnod
Tel: 08-523 071 23
E-post

Uppdaterad: 25 oktober 2021
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin

Läs också

Omställning i praktiken

Bakgrund

Vetenskaplig grund

Kostkonceptet Diet for a Green Planet har vetenskaplig grund och konceptets kriterier är baserade på forskning och nationella riktlinjer för […]

Diet for a Green Planet är ett koncept från Södertälje kommun via MatLust Utvecklingsnod
searchbarscrosschevron-up