Diet for a Green Planet är ett forskningsbaserat koncept som utvecklades redan i början av 2000-talet. Konceptet Diet for a […]
Kretsloppsjordbruk är en regenerativ odlingsmetod som minimerar negativ miljöpåverkan på Östersjön och andra vatten. Samtidigt har odlingen en positiv klimatpåverkan genom att mullhalten i jorden ökar och därmed binds kol i marken – en s.k. kolsänka skapas. I ett ekologiskt kretsloppsjordbruk råder balans mellan djurantal och jordareal, och gödsel och grödor ingår i ett kretslopp.
Ett kretsloppsjordbruk har inte fler djur än vad gården själv kan föda. Då minskar näringsläckaget till vattendragen, och man behöver inte köpa in gödningsmedel och foder som medför mycket transporter och stor energiåtgång.
Bra för Östersjön och klimatet!
En kretsloppsgård är i stort sett självförsörjande med foder och gödsel. Kväve från luften tas ner till marken via vallens klöver och andra baljväxter som är kvävefixerande, och detta ger näring till efterkommande grödor. Djurgödsel och växtrester ger ett bra mikroliv i jorden, vilket i sin tur hjälper till att tillgängliggöra andra näringsämnen som ligger bundna i marken.
Bra för den biologiska mångfalden och jordens bördighet!
Flera olika sorters grödor odlas i ett växelbruk där även fleråriga grödor (vall) ingår och utarmande monokulturer undviks.
Bra för den biologiska mångfalden och jordens bördighet!
Gräs och klöver odlas i fleråriga vallar där stora rotsystem utvecklas så att mullhalten byggs upp i jorden, och en kolsänka skapas genom att koldioxid binds i det organiska materialet.
Bra för klimatet och jordens bördighet!
Konstgödsel och naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel undviks så att vilda växter, djur, insekter och mikroorganismer gynnas.
Bra för den biologiska mångfalden och jordens bördighet!
Kor eller andra djur betar i hagarna och då trivs många växter och organismer som annars försvinner ur landskapet. En bra betesdrift ökar också mullhalten i marken, så att koldioxid binds och en kolsänka skapas.
Bra för klimatet och den biologiska mångfalden!
Senior rådgivare, MatLust Utvecklingsnod Tel: 08-523 071 23 E-post
Diet for a Green Planet är ett forskningsbaserat koncept som utvecklades redan i början av 2000-talet. Konceptet Diet for a […]
Kostkonceptet Diet for a Green Planet har vetenskaplig grund och konceptets kriterier är baserade på forskning och nationella riktlinjer för […]
Östersjön lider av övergödning som till stor del beror på det specialiserade jordbrukets utsläpp av växtnäringsämnen. Grunden för BERAS-projektet (Baltic […]