Här kommer inspiration för dig som vill hitta lokala alternativ till importerade produkter:
- Importerad produkt: Ris
- Svenskodlat alternativ: Helt spannmål som matvete, helt korn, nakenhavre och hel dinkel
- Användningsområde: Helt spannmål kan kokas och serveras som bikomponent till t.ex. grytor. Smaksätt gärna med buljong eller kryddor. Serveras också med fördel i sallader, vegetariska biffar eller på klassiskt manér i brödbaket.
- Importerad produkt: Bulgur
- Svenskodlat alternativ: Kornkross
- Användningsområde: Koka med lite gurkmeja och buljong och servera som bulgur.
- Importerad produkt: Bovete importerat
- Svenskodlat alternativ: Bovetekrossat/flingor/helt
- Användningsområde: Boveteflingor och kross är utmärkt som bulk till både vegobiffar, hönsbiffar m.m. Det hela bovetet kan kokas och användas i sallader eller till grytor. Bovete är även gott att rosta och tillsätta till en sallad för lite crunch.
- Importerad produkt: Quinoa importerad
- Svenskodlat alternativ: Svensk quinoa
- Användningsområde: Använd som vanlig quinoa i t.ex. sallader och biffar.
- Importerad produkt: Kikärtor
- Svenskodlat alternativ: Gråärt eller gula ärtor (gråärtor är även enkla att odla själv!)
- Användningsområde: Gula ärtor kan användas istället för kikärtor i t.ex. hummus eller i biffar. Gråärt har en tuggig konsistens och en fyllig och nötig smak som gör att den kan användas i allt från grytor, biffar, falafel till sallader. Du kan även göra ärtskott med gula ärtor för att få något färskt grönt på salladsbuffén under vintern.
- Importerad produkt: Frysta sojabönor/edamame
- Svenskodlat alternativ 1: Fryst bondböna
- Användningsområde: Förvällda och frysta bondbönor liknar edamame/sojabönan även om den är lite beskare i smaken. Kan användas i sallader och passar väldigt bra till spreads och soppor.
- Svenskodlat alternativ 2: Gröna ärtor
- Användningsområde: Sötare och godare än sojabönor men fortfarande rika på protein. Prova t.ex. att grodda torkade gröna ärtor! Det blir supergott.
- Importerad produkt: Kidneybönor/Borlotti
- Svenskodlat alternativ: Bruna bönor
- Användningsområde: Bruna bönor är en klassiker men med en mjölig konsistens som tyvärr gör dem svåranvända i salladsbuffén. Fungerar dock utmärkt i grytor i t.ex. en bönchili, mosade i biffar eller som spread.
- Importerad produkt: Gröna linser/puylinser
- Svenskodlat alternativ: Gotlandslins/Grön lins
- Användningsområde: Koka och använd på samma sätt som gröna linser/puylinser – i sallader, grytor och biffar t.ex.
- Importerad produkt: Isberg och annan importerad sallad under vinterhalvåret
- Svenskodlat alternativ: Salladskål + något grönt
- Användningsområde: Blanda t.ex. finstrimlad salladskål med ärtskott eller ångad grönkål. Både fräscht, supernyttigt och klimatsmart.
Det nordiska skafferiet i tabellform