Meny
Meny

Det nordiska skafferiet – lokala alternativ till importerade produkter

Här kommer inspiration för dig som vill hitta lokala alternativ till importerade produkter:

  • Importerad produkt: Ris
  • Svenskodlat alternativ: Helt spannmål som matvete, helt korn, nakenhavre och hel dinkel
  • Användningsområde: Helt spannmål kan kokas och serveras som bikomponent till t.ex. grytor. Smaksätt gärna med buljong eller kryddor. Serveras också med fördel i sallader, vegetariska biffar eller på klassiskt manér i brödbaket.

  • Importerad produkt: Bulgur
  • Svenskodlat alternativ: Kornkross 
  • Användningsområde: Koka med lite gurkmeja och buljong och servera som bulgur.

  • Importerad produkt: Bovete importerat
  • Svenskodlat alternativ: Bovetekrossat/flingor/helt
  • Användningsområde: Boveteflingor och kross är utmärkt som bulk till både vegobiffar, hönsbiffar m.m. Det hela bovetet kan kokas och användas i sallader eller  till grytor. Bovete är även gott att rosta och tillsätta till en sallad för lite crunch.

  • Importerad produkt: Quinoa importerad
  • Svenskodlat alternativ: Svensk quinoa
  • Användningsområde: Använd som vanlig quinoa i t.ex. sallader och biffar.

  • Importerad produkt: Kikärtor
  • Svenskodlat alternativ: Gråärt eller gula ärtor (gråärtor är även enkla att odla själv!)
  • Användningsområde: Gula ärtor kan användas istället för kikärtor i t.ex. hummus eller i biffar. Gråärt har en tuggig konsistens och en fyllig och nötig smak som gör att den kan användas i allt från grytor, biffar, falafel till sallader. Du kan även göra ärtskott med gula ärtor för att få något färskt grönt på salladsbuffén under vintern.

  • Importerad produkt: Frysta sojabönor/edamame
  • Svenskodlat alternativ 1: Fryst bondböna
  • Användningsområde: Förvällda och frysta bondbönor liknar edamame/sojabönan även om den är lite beskare i smaken. Kan användas i sallader och passar väldigt bra till spreads och soppor.
  • Svenskodlat alternativ 2: Gröna ärtor
  • Användningsområde: Sötare och godare än sojabönor men fortfarande rika på protein. Prova t.ex. att grodda torkade gröna ärtor! Det blir supergott.

  • Importerad produkt: Kidneybönor/Borlotti
  • Svenskodlat alternativ: Bruna bönor
  • Användningsområde: Bruna bönor är en klassiker men med en mjölig konsistens som tyvärr gör dem svåranvända i salladsbuffén. Fungerar dock utmärkt i grytor i t.ex. en bönchili, mosade i biffar eller som spread.

  • Importerad produkt: Gröna linser/puylinser
  • Svenskodlat alternativ: Gotlandslins/Grön lins
  • Användningsområde: Koka och använd på samma sätt som gröna linser/puylinser – i sallader, grytor och biffar t.ex.

  • Importerad produkt: Isberg och annan importerad sallad under vinterhalvåret
  • Svenskodlat alternativ: Salladskål + något grönt
  • Användningsområde: Blanda t.ex. finstrimlad salladskål med ärtskott eller ångad grönkål. Både fräscht, supernyttigt och klimatsmart.

Det nordiska skafferiet i tabellform

Jenny Isenborg Sultan

Koststrateg, Södertälje kommun samt testbäddsansvarig, MatLust
Tel: 08-523 065 68
E-post

Uppdaterad: 18 oktober 2019
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin

Läs också

Tips & Recept

Här är några snabba tips från kockarna i Södertälje kommuns skolrestauranger: Servera salladsbuffén så "ren" som möjligt och servera dressing […]

Den nya matpyramiden & säsongspyramider

En del mat kan vi äta ofta, annan bör vi äta mer sällan om vi vill minska vår klimat- och […]

Samlingssida material

Här hittar du material som är relevant för dig som vill veta mer om Diet for a Green Planet. Hör […]

Diet for a Green Planet är ett koncept från Södertälje kommun via projekt MatLust
searchbarscross