Här är några snabba tips från kockarna i Södertälje kommuns skolrestauranger: Servera salladsbuffén så "ren" som möjligt och servera dressing […]
Till året-om-pyramiden hör det som kan produceras året om eller som går att lagra. I toppen hamnar livsmedel med stor miljöpåverkan, lågt näringsinnehåll och från länder utanför Europa. Produkterna i mitten är näringsrika men ska ändå ätas med viss måtta då de har stor miljöpåverkan. I botten finns produkter som kan ätas dagligen och som både är näringsrika och miljövänliga. Dessa produkter utgör basen i kosten: potatis, rotfrukter, fullkorn och baljväxter.
Pyramiderna nedan är framtagna av kostenheten i Södertälje kommun. Skilda förutsättningar att producera mat gör att innehållet i pyramiderna varierar över året.
December-mars. Nu hämtar vi råvaror ur lagren. Basen i födan blir rotfrukter, kål och lök, samt spannmål, bönor och ärtor. För att få något färskt är groddar och skott ett friskt inslag. Komplettera med inlagda och konserverade produkter.
April-juni. Nu spirar det! Men det här är samtidigt den svåraste tiden, för nu finns inte mycket kvar av fjolårets skörd. Rotfrukter, lök och vitkål börjar bli tråkiga och får piffas upp med nya gröna blad som spenat, den första salladen och bladkryddor. Torrprodukter som bönor, ärtor och spannmål är en viktig bas. Komplettera med inläggningar. Så småningom kommer färskpotatis och några tidiga grönsaker.
Juni-augusti. Nu finns allt – tomater, gurka och squash, färska ärter och bönor, broccoli och blomkål, späda rotfrukter och stor variation av bladgrönt. Bär och svamp finns i skogarna. Vi kan frossa i all färsk frukt och det är nu vi kan göra inläggningar av överflödet från skogarna och åkrarna.
September-december. Salladsgrönsakerna tar slut, men vi har överflöd av rotfrukter, olika kålsorter, purjolök och pumpor. Samtidigt är det jaktens och slaktens tid. Vilt och lamm finns det gott om nu. Trattkantareller hittar man fortfarande i skogen. Mustiga grytor passar perfekt för årstiden.
Här är några snabba tips från kockarna i Södertälje kommuns skolrestauranger: Servera salladsbuffén så "ren" som möjligt och servera dressing […]
Här hittar du material som är relevant för dig som vill veta mer om Diet for a Green Planet. Hör […]
Här kommer inspiration för dig som vill hitta lokala alternativ till importerade produkter: Importerad produkt: Ris Svenskodlat alternativ: Helt spannmål som matvete, helt […]