Meny
Meny

Därför behövs Diet for a Green Planet

Vi är cirka 7 miljarder människor på jordklotet – och vi har 1,4 miljarder hektar åkerjord att dela på. Det innebär 2 000 kvadratmeter åkermark i genomsnitt per person.

Mat för att må bra och äta det som jorden kan producera på ett hållbart sätt

Vi är cirka 7 miljarder människor på jordklotet – och vi har 1,4 miljarder hektar åkerjord att dela på. Det innebär 2000 m2 åkermark i genomsnitt per person. Det skulle räcka för att leva väl med god marginal – också med ekologiskt kretsloppsjordbruk. Det är en odlingsmetod som 

Förutom våra 2000 m2 åker, så har vi också betesmarker, fiskevatten och skog till vår disposition. Ekosystemen producerar överskott. Så länge vi bara skördar överskotten, så skadar vi inte naturen. Genom en bra odling – eller en bra viltvård, betesskötsel eller vattenbruk – förhöjer vi naturens förmåga att ge överskott. 

Allt detta innebär att vi skulle kunna leva både gott och i samklang med naturen. Det gör vi tyvärr inte idag. Vi slösar med mat dels genom att kasta den, dels genom att utfodra djur med sådant som skulle kunna vara mat till människor, och vi äter ofta mer än vad som är hälsosamt.

Genom matkonceptet Diet for a Green Planet kan vi ändra på detta och äta både nyttigare och mer miljövänligt.

Helena Nordlund
Projektledare, MatLust
Tel: 08-523 071 23
E-post
Daniel Dworetsky
Kommunikationsansvarig
08-523 010 00 (vxl)
E-post
Uppdaterad: 18 oktober 2019
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin
Diet for a Green Planet är ett koncept från Södertälje kommun via projekt MatLust
searchbarscross